2016-02-04_szakemberkepzesA társasági találkozások során a testünk adja az első benyomást. A test rendelkezik azokkal a vizuális jelekkel, melyek alapján automatikusan kategorizáljuk egymást (kor, nem, etnicitás, fogyatékosság, stb.), sokszor ezek mentén ítéleteket is hozunk. A test emellett a kommunikáció és a tisztelet szabályainak megnyilvánulási felülete is – mindazoknak a szabályoknak, melyek nagy változatosságot mutatnak az egyes kultúrák között…”(Részlet a BODY projekt leírásából, 2011)

Az elsősorban kompetencia-fejlesztő képzés olyan szituációkra fókuszál, amikor a kulturális különbségeink testünk, nemi szerepeink vagy szexualitásunk megélésben jelennek meg. A kultúra fogalmát tágan értelmezzük; az etnikai különbözés mellett ide tartozik bármiféle másság, legyen az szociokulturális háttéren, testi fogyatékon vagy szexuális identitáson alapuló.

Azt gondoljuk, hogy azok a felnőtt csoportokkal vagy egyénekkel foglalkozó szakemberek, akiknek a munkájában a test, a szexualitás közvetlenül érintett, szükségszerűen szembesülnek azzal, hogy a kulturális hátterünk mennyire befolyásolja a testről, szexualitásról, nemi szerepekről alkotott fogalmainkat és azt, ahogyan ezt a hétköznapokban megéljük.

A program célja, hogy segítséget nyújtson kompetenciafejlesztés, attitűd formálás, készségfejlesztés területén dolgozó (nem terápiát, gyógykezelést vagy szolgáltatást nyújtó) szakembereknek saját kompetenciáinak fejlesztésében. Abban, hogy a kulturális különbségek okán létrejött konfliktusok vagy nem-értések hogyan kezelhetők.

A képzésen alapvetően nem-formális módszertannal dolgozunk, amelyben hangsúlyos a csoportmunka, a tapasztalati tanulás, vita, eset-megbeszélések. Az általában szerencsés, ha a résztvevő szakemberek sok szakterületről érkeznek; változatos szakmai hátterük gazdag szakmai és interkulturális párbeszédet tesz lehetővé.

Kinek szól a képzés: Olyan szakembereknek ajánljuk ezt a képzést, akik munkájában napi szinten jelen van valahogyan a test, a szexualitás.

További információ és jelentkezés a képzésre: Mester Dóra,doradjamila@gmail.com.