pestalozzi_sexed2

Az Ars Erotica Alapítvány 2013 októberében új együttműködésbe lépett az Európa Tanács Pestalozzi programjának a keretében: a téma az iskolai szexuális nevelés.

Első lépésben összegyűltünk tanulni Starsbourgban, tapasztalatot cserélni, beszélgetni és nem utolsósorban játszani: a téma, hogyan lehet „korszerű”, holisztikus szexuális nevelést Európa különböző országaiban megvalósítani. Vagyunk tanárok, nevelők, képzők, szex-edukátorok, szakemberek Ciprusról, Lengyelországból, Horvátországból és Szlovéniából, Moldáviából, Spanyolországból, Olaszországból és még sok más országból, összesen 30an, és büszke vagyok rá, hogy hárman Magyarországról, akik szexedet csinálunk, Séllei Györgyi, Andics Attila és én. Végre felkerülhetett az Európa Tanács logója a puncipárnára…

bővebben a programról…itt olvashatsz.

A Program eredményeképp 2o13 óta rendszeresen tartunk Budapesten és vidéki városokban pedagógusoknak módszertani képzést szexuális nevelés témában.

Ez egy átfogó, pozitív, modern szemléletű program.  Átfogó, vagyis több korcsoportra kiterjedően, érdemi terjedelemben foglalkozik a következő témakörök mindegyikével: testi fejlődés, kapcsolatok, személyközi készségek, szexuális viselkedésformák, szexuális egészség, szex és kultúra. Pozitív szemléletű, vagyis a szexualitást életünk természetes részének tekinti, elriasztás helyett felelősségtudatra, normatív attitűd helyett értékalapú hozzáállásra nevel és bátorít. Módszertanilag modern, vagyis az információadásnál is nagyobb hangsúlyt helyez a készségfejlesztésre és a szemléletformálásra; aktív, élményalapú munkamódszereket használ, miközben tiszteletben tartja és védi a személyes határokat.

Iskolai nevelők támogatása

A jelen módszertani képzés gyakorlati támogatást nyújt a résztvevőknek ahhoz, hogy felkészültté váljanak egy ilyen program átadására saját iskolájukban. A képzés elsődleges célja – a szexualitással kapcsolatos információk átadásán túl – segítse a pedagógusokat, nevelőket, ifjúságsegítőket abban, hogy oldottabban, kreatívan, magabiztosan tudják kezelni az általában „kényesnek” tartott  témákat.